Hoe Creëer je financieel overzicht?

Er is best een goede kans dat jij als student (ook als niet student) niet goed weet waar je je geld aan uitgeeft. Zeker als je een lening bij DUO hebt, is het erg belangrijk dat je dit zo snel mogelijk onder de knie krijgt om te voorkomen dat je niet onnodig veel geld leent. Uiteraard kan je als je wilt ook maximaal bij lenen, maar dat is iets wat ik je erg afraad.

Zelf heb ik als kind al aangeleerd wat de waarde van geld was en ben hier dan ook bewuster mee dan de gemiddelde student.


Bron

Creëer overzicht

Wat wellicht het belangrijkste is, is het creëren van overzicht binnen je in en uitgaven. Zodra je dit goed in beeld hebt, weet je ook welk budget je jezelf moet stellen en of je wellicht te veel onnodige of dure uitgave hebt. Kijk aan het begin van een nieuwe maand welke uitgaven je allemaal hebt gehad in de vorige maand en maak hier van een lijstje va wat je aan inkomsten hebt en uitgaven.

Bron

Excel

Je kan overzicht op verschillende manieren creëren, mijn manier is via Excel. Op deze manier kan je makkelijk een overzicht op een scherm maken.
Mocht je geen Excel hebben (als los programma) kan je kijken of je school deze gratis aanbied, of je kan via Google Drive de spreadsheet optie gebruiken.

Klik hier voor een template van een kasboek in Excel.

wat betreft formules binnen Excel verwijs ik je naar deze pagina
In het template zijn de formules al toegepast.

Apps

Je kan ook gebruik maken van apps, er zijn er genoeg om uit te kiezen die functioneren als kasboek. Ook sommige banken (zoals de Rabobank) bieden een zogeheten ‘budgetcoach’ functie aan. Hierin kan je meteen zien hoeveel geld je aan wat uitgeeft.


Bron

Papier

Je kan het ook ala Dubbeltje op z’n kant doen en een papieren kasboek bijhouden. Echter moet je hier wel zelf het reken werk doen.
Ik gebruikte dit vroeger en had een schriftje waarin ik een pagina voor uitgaven had. Wat hierbij een gedoe kan zijn is de ruimte die je nodig hebt en de leesbaarheid van je handschrift.

DUO

DUO zelf heeft ook een overzicht over je lening zelf. Hier kan je zien hoeveel je in totaal hebt geleend van hun.
Het probleem hierbij is alleen dat hij niet laat zien hoeveel je per maand laat zien, hiervoor zou je weer naar je berichten box moeten gaan en vanuit daar kijken hoeveel je hebt aangevraagd, mits je wijzigingen hebt aangebracht want alleen dan krijg je een bericht.

Nu je inzicht hebt gekregen in je uitgaven is het belangrijk om te kijken om alles wel relevant is en of je niet te veel leent.

Bron

Eten, uitgaan en meer

Ik heb mijzelf een budget gegeven over hoeveel geld ik mag uitgeven aan eten elke week en ik kan mij hier dan ook makkelijk aan houden.
Waarvoor ik heb gezorgd is dat ik elke maand 5-10 euro kan besteden aan cadeautjes of overige uitgaven (denk hierbij aan evenementen, bioscoop, uitgaan etc)
Nou liggen mijn prioriteiten ongetwijfeld anders dan bij jou dus kijk zelf naar wat echt nodig is. Zo hoef je echt niet elke week uit te gaan. Als je dit terug brengt naar een keer per maand uitgaan, dan bespaar je een hoop geld.

Tips & tricks
• Breng je uitgaven terug naar de essentie, wat heb je echt nodig?
• Doe een keer per week je boodschappen, zo heb je een goed overzicht van wat je allemaal in huis brengt en of je niet te veel onnodige dingen koopt
• Update je kasboek een keer per week, zo blij je up to date met hoeveel geld je hebt
• Houd je rekening in de gaten, we hebben allemaal een app voor de bank gebruik deze dan ook nuttig
• Heb je een functie aanstaan voor rood staan? zeg deze dan zo snel mogelijk op
• Heb je een bepaald bedrag nu niet nodig? zet dit dan even op je spaarrekening, zo wordt je niet verleid om dit uit te geven.
• Alsnog moeite met overzicht? Pin dan een vast bedrag per maand/week en betaal altijd contant. Hierbij geld heel makkelijk op is op.

Heb jij vragen of opmerking? Neem gerust contact op!h2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s