Hoe vind je een studentenkamer?

Je hebt besloten om op kamers te gaan, dit kan natuurlijk zijn omdat je bijvoorbeeld te ver weg van school woont of bijvoorbeeld dat je gewoon op jezelf wilt gaan wonen.

nu begint de zoektocht naar een kamer maar wat zijn de dingen waar je op moet letten en wat komt er allemaal bij kijken?

Platformen

Een kamer vinden is (in theorie) niet zo moeilijk. Elke studenten stad heeft namelijk een zoekfunctie binnen websites zoals kamers.nl. Echter raad ik aan om te zoeken via Facebook. Dit om het feit dat je zo direct contact kan maken met de bewoners van het huis, vragen kan stellen en bovendien kosteloos een afspraak kan maken met ze. Dit wil overigens niet zeggen dat je niet kan zoeken via websites als kamers.nl, er zijn er namelijk meer dan genoeg. Probeer elk mogelijke combinatie wat slaat op studentenkamers en je komt uit op een site of 30. Helaas heb je gewoon vrij weinig aan deze websites omdat ze je of niet voldoende informatie geven, sketchy uitzien of omdat je weer een profiel moet aanmaken om in contact met de adverteerder te komen, soms moet je zelfs betalen om een account te maken.


Bron

Budget
Nadat je een toffe kamer hebt gevonden is het wellicht handig om even een budget samen te stellen.
Kies een budget wat je kan en wilt bepalen per maand en houd je hier ook aan. (Ja die studio van 1200 is erg gaaf en geweldig, maar bedenk ook wat de kostenpost hiervan na vier jaar is en dat je dit ook nog moet terug betalen.)

Bezichtiging plannen

Nadat je een toffe kamer hebt gevonden die binnen je budget past is het tijd om een bezichtiging te plannen. Dit omdat alles op een foto er anders uit zien dan in het echt. Belangrijk is dan ook dat je de kamer end e rest van het huis of pand ziet. Daarnaast kan je ook met een beetje mazzel de huisgenoten zien en de staat van het huis kan vaststellen. Je wilt namelijk niet in een huis terecht komen die vol schimmel zit of iets dergelijks.

Als je via Facebook contact maakt met een adverteerder heb je zo een afspraak gemaakt. Als je niet in of rondom de desbetreffende woonplaats woont is het wellicht handig om meerdere bezichtigen op een dag te plannen. Zo besteed je je tijd handiger. Ik woonde zelf in Utrecht, zat op school in Zwolle en zocht een kamer in Leeuwarden. Zo’n ritje koste me in het weekend 30 euro en door de weeks was het gratis. Gelukkig zijn de bewoners ook studenten en kunnen ze vaak alleen in de avonden. Houd hier rekening mee.

Bron

Waar let je op tijdens de bezichtiging?
Ik had standaard een boekje bij me tijdens bezichtigingen waarin ik punten had waar een kamer/huis aan moest voldoen als ik mijzelf daar in zag wonen. Dit stond er bij mij in:

• Adres
• Tijd
• Grootte kamer _m2
• Afmetingen kamer
• Heeft het een wastafel
• Is er een slot op de deur?
• Hoeveel huisgenoten
• Welke verdieping
• Is er een tuin?
• Hoe is de badkamer
• Zie ik mijzelf hier wonen?

Natuurlijk kan dit per persoon verschillen maar op een gegeven moment had ik zo’n 30 tot 40 kamers bezocht en dan is zo’n lijstje wel handig.

Daarnaast moet je uiteraard ook een beetje letten op de staat van het huis en de kamer. Als je al een muur ziet die enorm ranzig is of een enorme weer of schimmelplek heeft is dit wellicht niet het beste huis om in te wonen.
Dan wel is het meteen een weerspiegeling van zowel de nalatigheid van de huisbaas en het soort studenten wat er in dit huis wonen.

Alleen of samen

Ga je alleen naar een bezichtiging of samen met iemand?
Het is het handigste om alleen naar een bezichtiging te gaan. Dit simpel weg om de reden dat mensen die een hospiteer avond houden jou beoordelen (hier later meer over), als je dan je ouders meeneemt, gedraag je je bewust of onbewust anders tegenover mensen. Je zou ook een vriend/vriendin mee kunnen nemen. Zorg er dan alleen wel voor dat dit persoon een ondersteunende rol speelt.


Bron

Waar zoeken de aanbieders naar?

Bij een hospiteeravond zijn de aanbieders opzoek naar iemand die qua karakters bij hun past. Ben je introvert dan zit je al snel in de problemen. Zet je beste beentje voor want dit is over het algemeen waar ze naar zoeken:
• Vlotte babbel
• Sociaal
• Houd van een feestje
• Drinkt
• en vaak moet je ook geen problemen hebben met rokende huisgenoten.
Daarnaast willen ze ook een gesprek met je aangaan. Bij dit soort mensen kan je dus niet een bezoekje hebben van vijf minuten.

Als je mazzel hebt hebben ze in hun post op Facebook al een omschrijving gezet van de persoon die ze zoeken. Gelukkig zeggen foto’s meer dan 1000 woorden en kan je vaak al een aannamen trekken uit de aangeboden foto’s. Zie je een volle drank kast staan of een overduidelijk meiden huis? Dan kan je al bedenken wat voor ‘types’ daar wonen.

Makelaars

Mochten Facebook en kamer websites je niet geholpen hebben dan kan je als laatste redmiddel nog een studenten makelaar inschakelen. Doe alleen alsjeblieft onderzoek naar de makelaar en welke naam deze hebben in de community. Zo staat er op de Facebook pagina Leeuwarden Housingmarket staat een post die gemaakt is over de Admins over welke personen of bedrijven niet te vertrouwen zijn. Ook staan er op internet meerdere lijsten.

Mocht je wel een betrouwbare makelaar hebben gevonden dan moet je nog rekening houden met aanhuur courtage. Dit is een bedrag (vaak een maand huur) wat je aan hun moet betalen ‘voor de moeite’. Helaas is de ‘moeite’ die ze hier insteken nooit dat bedrag waard.

Mijn advies: doe het niet, alleen als je echt niet anders kan.

Bron

Contracten

Je hebt een kamer waar je in kan, top! Nu het contract nog. Conformeer zo snel mogelijk aan de aanbieder dat je inderdaad de kamer wilt hebben en dat je graag de contactgegevens wilt hebben van de huurbaas. Vermeld in een email om welke kamer/huis het gaat en met welke ingangsdatum je de kamer in wilt. Als je eenmaal het contract ontvangt, lees deze dan goed door. Helaas zijn deze niet in simpel Nederlands geschreven dus het is wellicht handig om dit contract door bijvoorbeeld je ouders te laten lezen. Staan er fouten in of hele vage regels? Vraag dan om verduidelijking dan wel dat je het niet eens bent met dit betreffende punt.

Helaas zijn er ook nog steeds rare mensen op de wereld. Zo heb ik een keer gehad dat een kamer spontaan was weggegeven terwijl de huisbaas het contract naar mij zou sturen. Ook heb ik gehad dat er in een contract stond dat alle schaden die werd aangericht aan het huis voor de kosten was van de huurder. Dit klonk mij te algemeen en vroeg of dit ook gold voor weer schade waar je niks aan kan doen. Vervolgens kreeg ik een antwoord hoe ik wel niet durfde te vragen.

Dus het houd nog niet op bij het groene licht dat je een kamer hebt gekregen, eerst het contract nog.

Tips & tricks

• Neem een boekje mee met punten die jij belangrijk vind voor een kamer.
• Wees sociaal, zo heb je meer kansen.
• Indien mogelijk plan meerdere bezoeken per dag/avond.

Do’s and don’ts

• Zoek via Facebook
• Ga niet aan de slag met makelaars (zeker niet Maxx huren)
• Geef snel antwoord op de kamer,je bent niet de enige die een kamer zoekt
• Wil je op kamers aan het begin van het schooljaar? begin met zoeken vanaf mei

Heel veel succes met het zoeken van een kamer! Heb je vragen? Twijfel niet om deze te stellen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s